Vil·la del Moro
Anys d’excavació:
-
Fases I i II: 1985 / 1999
-
Fases III i IV: 2000 / 2001
-
Fases V i VI: 2002 / 2008
Situació i història del jaciment:
La vil·la del Moro, situada en el terme municipal de Torredembarra, al costat de la Via Augusta, a uns 900m de la costa i molt propera a Tarraco (uns 15 km), presenta dues fases d’habitat, la primera en època tardo republicana, cap a la segona meitat del s. I aC, i la segona en època imperial, cap a la primera meitat del s. I dC; per tant, la segona vil·la es va construir al damunt de la primera, aprofitant alguna de les estructures que encara quedaven en peu. Això és degut a que la primera vil·la va ser destruïda a causa d’un incendi i cap a la primera meitat del segle I dC, que correspon a l’època augustiana o júlio-clàudia, s’hi va construir la segona vil·la.
El jaciment va ser descobert el 1918 però no a ser fins el 1968 quan es va procedir a delimitar-lo per poder ser estudiat.
Conservació:
De la vil·la tardo republicana (Vil·la I) tan sols se’n conserva amb claredat el paviment d’uns banys.
En canvi, de la vil·la alto imperial (Vil·la II) se’n conserva la zona de residència, les termes i una possible zona d’emmagatzematge per als productes agrícoles, la dolia. Gràcies a aquests trets podem deduir que aquesta possiblement era una vil·la urbana.
Les diferents parts de la zona residencial es troben al voltant d’un peristil central de 200m2 on es localitza la façana principal porticada. Al voltant d’aquest es poden apreciar els murs corresponents a diverses estances: el tablinum, el triclinium d’estiu i la cubicula.
A prop del peristil s’hi troba també una zona amb diferents dipòsits, utilitzada possiblement per tintar o netejar roba.
A la banda occidental de la vil·la alt imperial s’hi troben les termes, que comencen al apodyterium, des d’on es podia accedir a les latrines o a la cella frigidaria (frigidarium). Des del frigidarium es passaria al tepidarium i d’aquí a la cella caldaria formada per dues habitacions, la primera de les quals possiblement seria un sudatorium. Al costat s’hi trobarien les piscines d’aigua calenta i seguidament es retornaria el mateix recorregut fins al frigidarium. També es pot apreciar l’hypocaustum, situat al costat de les sales calentes. En alguns d’aquests murs encara es poden apreciar diferents pintures i mosaics.
Tot i la possibilitat de distingir quines són les diferents sales de les termes, del caldarium, el sudatorium i el tepidarium no hi ha restes gaire ben conservades.
Visita al jaciment:
La visita al jaciment de la Vil·la del Moro es va realitzar el 27 de juny de 2014.
Amb aquesta visita vaig poder observar que les restes de la vila estan bastant deteriorades i amb falta de treball arqueològic. Tot i així s’hi pot apreciar molt bé la diferencia entre una vil·la i l’altre.
De la primera vila només queda visible un paviment d’uns banys que hi havia abans que aquesta fos cremada.
De la segona trobem les termes, de les quals s’aprecia molt bé que hi havia una zona amb una piscina, latrines, i el apodyterium, frigidarium i l’hipocaustum. A part d’aquestes, les altres zones no es poden apreciar amb exactitud o ni tan sols es conserven.
A la zona residencial si pot veure perfectament el peristil, amb les columnes al voltant ( tot i que algunes d’elles no estan correctament situades). Al voltant s’hi troben diferents habitacions, algunes d’elles, com la cuina que s’identifica perquè hi ha una zona amb el que sembla que podien ser uns fogons, es poden identificar prou bé, però d’altres encara no estan excavades o no hi ha prou senyals per saber de que es tracta.
Finalment, a la zona on es treballava tan sols es conserven uns dipòsits que possiblement eren utilitzats per netejar roba.
Després de visitar la vil·la, vaig poder descobrir que el que en queda d’ella està suficientment conservat perquè una persona amb uns mínims coneixements en pugui diferenciar algunes de les seves parts. Tot i així encara hi ha moltes parts que son una incògnita i potser, dedicant-hi més treball d’excavació, en un futur se’n podria saber més.