top of page

fòrum de la província

Situació i història del jaciment:

 

Tarraco es va convertir, a finals del segle I dC, en una ciutat amb dos fòrums: un a la part baixa de la ciutat, ja existent en època tardo-republicana i conegut com a fòrum de la colònia , i un de nou situat a la part alta de la ciutat i que va començar a ser construït al 70 dC, en època de l’emperador Vespesià. Aquest va estar destinat a ser el centre religiós i administratiu de la província Hispania citerior, de la qual Tarraco era capital des d’època d’August.

El Fòrum provincial estava format per dues grans places, una en un nivell més alt que l’altre i format seguint un eix de simetria. El fòrum estava envoltat per un pòrtic amb finestres a la part exterior. A més, el fòrum incloïa, a la part més baixa, un Circ, un gran edifici d’espectacles destinat a les curses de carros.

Actualment, d’aquest fòrum se’n conserven parts de jaciments com la torre del pretori i el circ, i fragments del pòrtic que l’envoltava.

 

 

Descripció:

 

Aquestes dos places constituïen el recinte de culte i la plaça de representació:

El recinte de culte, situat a la plaça superior, era rectangular i tenia unes mesurers de 153 metres de fons per 136 metres d’ample. Estava envoltat, en tres dels seus costats, pel pòrtic que, en els extrems laterals tenia dues exedres, probablement decorades amb estàtues. A més, a la part superior dels pòrtics hi havia un àtic, decorat amb clipei, una sèrie d’escuts amb representacions de Júpiter-Ammó i la Medusa.

El recinte de culte estava presidit pel temple d’August, un temple dedicat al culte imperial, les restes del qual es troben sota terra, al centre de la Catedral de Tarragona.

La plaça de representació, situada a un nivell més baix que el recinte de culte, ocupava una superfície aproximadament el doble de gran que l’anterior, amb 175 metres de fons i 318 d’ample. Aquesta també estava envoltada per un pòrtic en tres dels seus costats.

Els dos costats menors presentaven un pòrtic inferior d’uns 14 metres d’amplada exteriorment limitat per un criptopòrtic, damunt del qual hi havia un segon pòrtic.

El pòrtic superior de la plaça estava interromput per una escalinata central que comunicava els dos recintes i coincidia, aproximadament, amb l’escalinata existent davant de la Catedral.

 

 

 

Conservació:

 

El traçat que tenia el Fòrum provincial s’ha pogut conèixer gràcies a la conservació d’algunes de les parts del pòrtic. 

Algunes d’elles es mantenen a la vista, però d’altres estan incorporades en els murs de nous edificis.

Per entendre com s’ha aconseguit fer la representació del traçat del fòrum cal conèixer quins són i on són els fragments conservats:

 

  • 1. Fragment del mur de fons del pòrtic superior del recinte de culte que va ser utilitzat en la construcció de la Catedral. Les seves restes, amb l’arc de l’exedra i diverses finestres es poden veure a les dependències del Museu Dioclesià.

 

  • 2. Fragment del pòrtic oriental del recinte de culte que es troba a l’interior d’una de les cases d’aquest carrer, a prop de l’escola d’arquitectes.

 

  • 3. Fragment del pòrtic superior de la plaça de la 

  • representació. En aquest cas, les restes es troben a l’aire lliure, en mig de l’actual plaça del fòrum. Es tracta d’un mur d’uns 5 metres d’alt, fet de carreus regulars i en el qual encaraes poden veure les obertures del pòrtic. El seu deteriorament com a conseqüència del pas del temps, i la pluja i el vent, principalment, han fet que hi apareixin esquerdes que amenacen en fer caure l’estructura.

 

  • 4. Fragments conservats en alguns edificis del sector oriental del carrer Santa Anna, que formen part del segon  pòrtic que hi havia al costat menor del pòrtic oriental de la plaça de representació.

 

  • 5. Fragment conservat a la torre del Pretori, concretament a la sala del sarcòfag d’Hipòlit. A la façana occidental de  l’edifici es poden veure les fonamentacions i algunes falses pilastres i part de l’arquitrau del mur de fons del pòrtic  inferior del costat oriental de la plaça de representació.

 

  • 6. Fragment del segon pòrtic que hi havia al costat menor del pòrtic occidental de la plaça de representació. Aquest  està integrat en un mur que sosté actualment la cosa on es troba.

 

  • 7. Com en l’anterior, es tracta d’un fragment del segon pòrtic que es trobava al costat menor del pòrtic occidental.

 

  • 8. Restes d’un aqüeducte que portava aigua a aquest sector monumental de la ciutat. Es trobava a la part nord-oest de la plaça de representació.

 

 

bottom of page