Vies
Situació i història del jaciment:
Les vies eren les carreteres romanes més amples i importants, ja que comunicaven els grans nuclis de població. Durant el desenvolupament de l’Imperi romà van tenir una gran importància, ja que els exèrcits les necessitaven per traslladar-se per l’imperi d’una manera més ràpida i fàcil.
En el cas d’Hispania, es va crear una gran xarxa viària formada per 8 grans vies: la via Augusta, posteriorment anomenada via Herculea, la de l’Atlàntic, la de Mesetenya, la XVII de Braga, la Nova de Braga, la XIX Braga, la XX Braga i la de la Plata.
Una de les més conegudes és la Via Augusta, que enllaçava el nord d’Hispania, a Emporion, fins a Gades, al sud, i creuava pel mig de Tarraco, amb un recorregut total d’uns 1.500 quilòmetres.
Al llarg d’aquestes vies, els romans van establir una senyalització perquè els viatgers no es perdessin. Es tractava d’unes fites de pedra anomenades mil·liaris (miliarium), en les quals normalment s’indicava el nom del constructor o restaurador de la via,; el nombre d’anys en exercici del pretor o del cònsol local; i la distancia que s’havia recorregut o faltava per recórrer d’un poble a un altre.
Així, els miliarium no solament oferien informació sobre la distancia, sinó que també era un instrument de propaganda.
Del pas de la via Augusta per Tarraco se’n conserva encara alguns miliaria, en algun dels quals encara es pot llegir la llegenda que portava gravada, ,mentre que d’altres es conserven en molt mal estat.
Descipció i conservació:
Per tal de tenir una idea de com són els mil·liaris trobats a Tarragona, n’he fet un recull representatiu:
-
En aquest cas, es tracta d’un miliarium procedent del segle I aC, fet amb pedra del Mèdol i situat al peu de la Via Augusta, indicant la distància de Tarraco al Pirineu (169 milles).
Imp(erator) Caes(ar Divi f(ilius)]
Aug(ustus) co(n)s(ul) XI, [imp(erator)],
trib(unicia) pot(estate) X [-, pontif(ex)]
max(imus), via [Augusta],
(milia passum) C [LXIX].
Traducció:
L’emperador Cèsar August, fill del diví (Cèsar), onze vegades cònsul, cap de l’exèrcit, amb potestat tribunícia per deu vegades, pontífex màxim. Via Augusta, 169 milles.
-
Aquest miliarium és troba, actualment, a la vora de la carretera d’accés a Tarragona, anomenada via Augusta, a la rotonda entre aquesta via i el camí de la cuixa. El seu emplaçament original correspon al tram final de la via Augusta, a l’entrada de Tarraco.
El miliarium no conserva cap fragment de la seva inscripció, ja que no està gaire ben conservat. Es troba en una petita zona verda enjardinada, al costat de la carretera, sense cap cartell informatiu ni cap mesura de protecció per evitar el seu deteriorament.
-
Finalment, en aquest cas es tracta d’un miliarium procedent del segle III dC. La seva localització originària es desconeix, però se sap que la inscripció fa referencia a la restauració feta per Publius Portus a la via que portava de Tarraco a Ilerda (Lleida), l’any 254 dC.
Im[p Caes] P Lici-
nio Valeriano Pio
filici invicto Avg
pontifici max tri-
bvnicia potestta
[ti] cos [pr]ocos
[I]mp Cae`s P Licinio]
Valerio G[allieno]
[P]io fili[ci invicto]
Avg pon[tifici max]
tr[ibvnicia potesta]
ti cos [procos]
P Por[…].
Traducció:
A l’emperador Cèsar Publi Licini Valerià August, pius, feliç, invicte, pontífex maximus, amb potestat tribunícia, cònsul i procònsul.
A l’emperador Cèsar Publi Licini Valerià Gal·lié August, pius, feliç, invicte, pontífex maximus, amb potestat tribunícia, cònsul i procònsul. Dedicat per Publi Portus.

