Domus i Insulae
Tarragona és una de les ciutats de Catalunya amb més restes catalogades com a estructures domèstiques. La seva problemàtica però, és que totes les restes estan incompletes, no es pot comptar amb les plantes senceres de les cases i, per tant, sovint no es pot identificar amb claredat si realment les restes pertanyen a una casa romana.
Les restes arqueològiques de domus insulae es troben a la part baixa de Tarragona, una zona en que les restes arqueològiques s’han pogut conservar força bé al llarg del temps perquè van quedar sedimentades ja des d’antic, quan la ciutat de Tarraco va quedar abandonada en època imperial.
Aquesta bona conservació ha suposat un conflicte constant amb les empreses constructores ja que, molt sovint, en començar una excavació es troben restes romanes. Són poques les vegades en que les restes són prou monumentals com per ser conservades i és per això que no es conserva gairebé cap resta arqueològica d’estructures domèstiques, tant sols les memòries de les excavacions fetes quan van ser descobertes.
Conservació:
-
Domus
Actualment no es conserva cap resta
arqueològica visible de les domus
descobertes a Tarraco, ja que,
després de ser estudiades, han estat
enterrades o destorçades per construir
al damunt.
Les restes trobades i estudiades de
domus no han pogut aportar tampoc
massa informació, ja que s’han trobat
tan sols fragments petits de les cases,
a vegades tant inconcrets que no s’ha
pogut determinar de si es tractava o no
d’una resta romana.
Tenint en compte això, aquestes són
algunes de les restes de domus
trobades a la part baixa de Tarraco.
No totes han conservat la mateixa part
de la casa i és per això que hi ha
diversos colors per diferenciar-les,
explicats a continuació.
Per començar, el color blau és
corresponent a les restes de domus, la tipologia de les quals no s’ha pogut determinar.
El color verd correspon a les restes en que es conserva una área de circulació, com un pati, en les quals no s’ha localitzat cap pòrtic.
Seguidament, el color vermell correspon a les restes en que es conserva l’atri, és a dir, el vestíbul de la casa.
Finalment, el color taronja correspon a les restes en les quals s’ha localitzat un peristil.
A part d’aquest recull, es coneixen restes de parts d’algunes domus més, però tot i així el coneixement que se’n té és molt mínim. Com en el cas de les anteriors, l’únic que se’n coneix és alguna part de la casa, però no n’hi ha cap que es conservi totalment.
-
Insulae
L’única insula que es pot visitar actualment a Tarragona és la que es conserva al complex del Fòrum de la colònia. A part d’aquesta, es te constància de molt poques restes d’insules.
Tot i així, el coneixement del traçat dels carreres ha permès reconstruir i definir com era la trama urbana, i per tant la forma que tenen que tenir les insules.
Seguint aquesta idea, es va plantejar (Macias, Josep M. et al., 2007) que, si els carrers tenien una amplada de 6 metres d’amplada, amb illes de cases a costat i costat, les insules havien de tenir unes mesures aproximades de 70 x 75 metres.
Per tant, tot i tenir una idea aproximada de com podrien ser aquestes cases, no se’n té gairebé cap resta a Tarraco.
